Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
De Vlaamse Regering keurde op 9 december 2019 het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 definitief goed
Elke lidstaat moet uiterlijk op 31 december 2019 een geïntegreerd Nationaal Energie- en Klimaatplan indienen bij de Europese Commissie voor de periode 2021-2030. Het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 wordt bezorgd aan de Nationale Klimaatcommissie en aan ENOVER. De Vlaamse Regering zal op het Overlegcomité er voor pleiten dat België de Europese Commissie uiterlijk op 31 december 2019 in kennis stelt van het voornemen om gebruik te maken van het mechanisme vermeld in de Europese Verordening over bindende jaarlijkse broeikasgasemissiereducties door de lidstaten van 2021 tot en met 2030. Voor elke maatregel uit het definitief Vlaams Energie-en Klimaatplan 2021-2030 zal op korte termijn een entiteit worden aangeduid die verantwoordelijk is voor de uitvoering van deze maatregel.
Het definitief Vlaams Energie- en Klimaatplan vindt u hier.
Begin 2019 heeft de Vlaamse minister bevoegd voor het energiebeleid de energie-administratie gevraagd de Stroomgroepen opnieuw op te starten. Via een viertal inhoudelijke sessies die zullen doorgaan in de periode mei-september 2019, zullen in de Stroomgroepen voorstellen worden verzameld met het oog op de verfijning en verdere concrete invulling van de finale versie van het VEKP/NEKP en de voorbereiding van de beleidsnota’s Energie en Klimaat voor de volgende legislatuur. In september zal deze fase worden afgerond met een eindverslag en een advies omtrent een eventueel vervolgtraject.
Voor de inhoudelijke sessies zijn opnieuw de organisaties uitgenodigd die betrokken waren bij de eerste fase.
Alhoewel de energie-administratie zeker wil vermijden dat de Stroomgroepen te groot en onwerkbaar worden, kunnen geïnteresseerden (sectororganisaties, NGO’s, … ) die menen waardevolle input te kunnen aanleveren voor dit traject, een vraag tot deelname bezorgen aan de energie-administratie of de voorzitter. Alle betrokkenen kunnen ook vragen om op de hoogte te worden gehouden via de verslaggeving. Hieronder worden in de verschillende blokken de eindrapporten van elke stroomgroep gepubliceerd.
Voorzitter: Frank Vandermarliere (Agoria)
Logistieke en inhoudelijke ondersteuning: VEA
Vergaderdata en thema's:
Eindverslag
pdf bestandSamenvatting_actievoorstellen_stroomversnelling_2019.pdf (331 kB)
Voorzitter: Bram Claeys (ODE)
Logistieke en inhoudelijke ondersteuning: VEA
Vergaderdata en thema's:
Eindverslag:
pdf bestandSamenvatting werkzaamheden HE 2019 (270 kB)
Voorzitter: Peter Van Humbeeck (SERV)
Logistieke en inhoudelijke ondersteuning: departement Omgeving
Vergaderdata en thema's:
Eindverslag
pdf bestand20191002_synthesetekst_stroomgroep_governance_def.pdf (440 kB)
Voorzitter: Annemie Bollen (SERV)
Logistieke en inhoudelijke ondersteuning: VEA en Departement Omgeving
Vergaderdata en thema's:
Eindverslag
pdf bestandStroomgroep_financiering_aanbevelingen_finaal.pdf (656 kB)
Achtergronddocument van de SERV
pdf bestandStroomgroep_financiering_achtergrondrapport_finaal.pdf (2.17 MB)
Voorzitter: Helene Gerard (Vito/EnergyVille)
Logistieke en inhoudelijke ondersteuning: departement Omgeving
Vergaderdata en thema's:
Eindverslag
pdf bestandSamenvatting Stroomgroep flexibiliteit sessie 1 2 en 3_revisie_finaal.pdf (1.16 MB)
Op 19 mei 2017 keurde de Vlaamse Regering deze Vlaamse Energievisie goed die de basis vormde voor het overleg over het interfederale Energiepact en later het ontwerp van Vlaams Energieplan 2021-2030.
Het proces “Stroomversnelling”, het traject naar een Vlaamse Energievisie, werd door de Vlaamse minister bevoegd voor het energiebeleid in 2016 opgestart. Op uitnodiging van de minister hebben heel wat organisaties in 5 zogenaamde Stroomgroepen (Energie-efficiëntie, Hernieuwbare energie, Financiering, Flexibiliteit en Governance) samengewerkt aan input voor de Vlaamse Energievisie.