Dwangsom hernieuwingsaangifte

De boete voor het niet indienen van de hernieuwingsaangifte bevrijdt u niet van de verplichting om de EPB-aangifte alsnog in te dienen. Zonder hernieuwingsaangifte beschikt de aangifteplichtige niet over een correcte EPB-aangifte. U moet dus in elk geval de hernieuwingsaangifte zo snel mogelijk indienen.

Vaststelling

Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) controleert na het verlopen van de deadline van 60 dagen uit de boetebrief voor het niet-indienen van de hernieuwingsaangifte of er in de energieprestatiedatabank een hernieuwingsaangifte werd ingediend.

Aanmaning

Er wordt geen aanmaning meer verstuurd. De boetebrief voor het niet-indienen van de EPB-aangifte geldt als ‘aanmaning’.

Termijn verstrijkt zonder ingediende hernieuwingsaangifte

Als het VEKA bij het verstrijken van de termijn vaststelt dat er nog steeds geen hernieuwingsaangifte in de energieprestatiedatabank aanwezig is, zal het VEKA de verslaggever een schriftelijke hoorzitting versturen met daarin de intentie tot het opleggen van de dwangsomboete. Daarbij krijgt u, voor het nemen van de beslissing, nog de kans om uw argumenten voor te leggen.

De dwangsomboete kan tussentijds opgelegd worden en blijft daarna gewoon verder lopen. Er kan dan ook meermaals een schriftelijke hoorzitting worden opgestart als de indiening van de hernieuwingsaangifte uitblijft.

Te ondernemen actie na dwangsomboete

Het betalen van de boete stelt de verslaggever niet vrij van de verplichting om een hernieuwingsaangifte in te dienen. Zoals hierboven vermeld, blijft de dwangsom dus gewoon verderlopen tot de hernieuwingsaangifte wordt ingediend. Het is dus geen oplossing om de hernieuwingsaangifte niet in te dienen.

Geldig voor alle aanvragen