Startverklaring opladen

De startverklaring moet ingediend zijn op de energieprestatiedatabank vóór de start van de werken. De verslaggever gaat daarvoor als volgt te werk:

  1. Een startverklaring met voorafberekening genereren in de EPB-software. Dat is een ‘EPBS-bestand’.
  2. De startverklaring opladen in de energieprestatiedatabank en definitief indienen.  

1.  Startverklaring genereren in de EPB-software

EPB-software 3G

Startverklaring opladen: stap 1

Ga op het niveau van het gebouw naar het tabblad ‘Formulieren’.  Klik vervolgens op ‘genereer startverklaring’.

Startverklaring opladen: stap 2

Een nieuw scherm verschijnt.  Als er nog ontbrekende informatie is, wordt die getoond.

Als alle nodige gegevens aangevuld zijn, kunt u klikken op ‘Een export maken voor de administratie’. Vervolgens wordt een EPBS-bestand gegenereerd die u op een zelf gekozen locatie kunt opslaan.

EPB-software Vlaanderen

Startverklaring opladen: stap 3

Om een startverklaring te genereren, moet u bovenaan op ‘Startverklaring’ klikken.  Per project zal een menu verschijnen. Als u daarop doorklikt verschijnt ‘Genereer startverklaring’.

 

2.  Startverklaring opladen en definitief indienen 

Bij het detail van het EPB-dossier kunt u een tabblad ‘Opladen startverklaring’ terugvinden.  Via dat tabblad kunt u startverklaring(en) opladen voor het EPB-dossier waarin u zich op dat moment bevindt. Voor het opladen van een startverklaring gaat u als volgt te werk :

Startverklaring opladen en indienen

1. Klik op ‘Bladeren’ om één of meerdere EPBS-bestanden op uw computer te selecteren.

2. Klik op ‘Opladen’. De EPBS-bestanden komen in het overzicht van de opgeladen bestanden terecht.

3. Voor u de bestanden effectief verstuurt, kunt u controleren of uw gekende e-mailadres in de energieprestatiedatabank nog correct is.  Als u dat wenst, kunt u dat e-mailadres wijzigen.

4. Klik op ‘Verstuur’ om de bestanden in te dienen. De verstuurde bestanden worden door de energieprestatiedatabank binnen de 30 minuten verwerkt. Na de verwerking krijgt u op het e-mailadres uit stap 3 een bevestiging dat de bestanden verwerkt zijn en een lijst met de correct opgeladen bestanden en de niet-correct opgeladen bestanden. De correct opgeladen bestanden vindt u niet meer terug in het tabblad ‘opladen startverklaring’, maar wel in het tabblad ‘voorlopige startverklaringen’. De niet-correcte bestanden laadt u opnieuw op:

  1. Ga naar het overzicht ‘Opvolgen startverklaring’ onderaan het tabblad ‘Opladen startverklaring’.
  2. Pas de fouten die gemeld worden in het foutenlog eerst aan in de EPB-software.
  3. Maak een nieuw EPBS-bestand aan en laadt het op,  op de databank.

Startverklaring opladen en indienen: stap 2

5. Op het tabblad ‘voorlopige startverklaringen’ kunt u met de ‘actie-iconen’ in de kolom rechts een voorlopige startverklaring wissen, definitief indienen of bekijken. U kunt ook meerdere startverklaringen met het selectievakje links selecteren en samen definitief indienen met de knop ‘selectie indienen’ onderaan de pagina.

Let op! Als u een foute startverklaring definitief indiende, kunt u een nieuwe startverklaring voorlopig versturen en daarna terug definitief indienen. De oude reeds ingediende startverklaring wordt dan inactief.

Startverklaring opladen en indienen: stap 3

6. Op het tabblad ‘definitieve startverklaringen’ vind u het overzicht van alle definitieve startverklaringen van het dossier. Met het ‘pdf-icoon’ kunt u het startverklaringsformulier openen.

Als u een startverklaring opnieuw indient, komt de vorige startverklaring op ‘inactief’ te staan. Die inactieve startverklaring wordt nog getoond in het overzicht, maar u kunt het startverklaringsformulier niet meer openen.

 

Geldig voor alle aanvragen