Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
Halogeenlampen worden meer en meer gebruikt in residentiële toepassingen.
Ze zijn onderverdeeld in:
Het werkingsprincipe van een halogeenlamp is nagenoeg identiek aan dat van een klassieke gloeilamp. Het belangrijkste verschil is de toevoeging van een gas (een Halogeen) in de lampbol.
Dit gas zorgt ervoor dat het wolfraam van de gloeidraad (dat verdampt door de warmte) terug neerslaat op de gloeidraad. Daardoor wordt de levensduur langer en wordt de ballon minder snel zwart, waardoor ook de lichtopbrengst minder snel verlaagt. Kleinere afmetingen zijn daardoor mogelijk, wat gecombineerd met het gebruik van kwartsglas leidt tot de mogelijkheid om duurdere vulgassen (bijvoorbeeld: Xenon) te gebruiken, op hoge druk. Dit gaat de verdamping van de gloeidraad tegen, waardoor hogere temperaturen en lichtrendementen kunnen worden gehaald. De laatste jaren zijn ook halogeenlampen met infrarode bekleding (IRC - infra-red coating) op de markt verschenen. Deze lampen hebben een bekleding die de infrarode straling terug naar de gloeidraad stuurt en deze mee opwarmt, zodat er minder energie wordt verbruikt om de draad op te warmen. Het rendement is daardoor gevoelig hoger dan dat van een klassieke gloeilamp (20 à 50%).
De beschikbare vermogens variëren van 5 W tot 2000 W (mini-buis), met een lichtstroom tot meer dan 40.000 lm.
Het rendement van halogeenlampen is beter dan dat van klassieke gloeilampen, hoewel ook hier het grootste deel van de energie verloren gaat in warmte (infrarode straling). Het rendement varieert van 10 tot 12 lm/W voor een standaard halogeen tot 28 lm/W voor lampen met infrarode bekleding. De energieklasse varieert van B tot G.
De kleurtemperatuur van halogeenlampen ligt tussen 2770 en 4700 K. De kleurweergave is uitstekend (Ra= 100).
De levensduur van een halogeenlamp ligt typisch tussen 1000 en 5000 uur. Algemeen hebben lampen op zeer lage spanning een langere levensduur dan de equivalente lampen op 230 V.
Er bestaat in België geen specifieke recyclageweg voor gloeilampen. Gloeilampen bevatten metaal en mogen daarom niet samen met glas worden gerecycleerd. Ze worden beschouwd als gewoon huishoudelijk afval.
Net als de klassieke gloeilampen, hebben halogeenlampen een hoge kleurweergave-index en kunnen ze gemakkelijk worden gedimd. De capsuletoepassing laat ook toe ze te gebruiken wanneer kleinere afmetingen noodzakelijk zijn. Halogeenspots worden ook geapprecieerd voor het directionele aspect, waarmee bepaalde zaken of plaatsen kunnen geaccentueerd worden. Zoals alle gloeilampen, halen ook halogeenlampen echter een laag rendement en hebben ze, uitzonderingen niet te na gelaten, een korte levensduur.