Lichtsterkte

De lichtstroom van een lichtbron wordt uitgestraald in verschillende richtingen. Meestal is het ook belangrijk om te weten hoe de uitgestraalde lichtstroom verdeeld wordt over de verschillende richtingen.

In twee dimensies zou men dit bijvoorbeeld kunnen karakteriseren door te kijken welke lichtstroom wordt uitgestraald per graad openingshoek. Een lichtbron straalt echter in principe in drie dimensies en men heeft in dat geval een driedimensionale openingshoek, of ruimtehoek (die wordt uitgedrukt in steradialen in plaats van graden). Vandaar dat de lichtsterkte in een bepaalde richting gedefinieerd wordt als de uitgestraalde lichtstroom per steradiaal ruimtehoek.

 

lichtsterkte en polair diagram

 

De lichtsterkte wordt uitgedrukt in candela (cd). Om de lichtsterkte in de verschillende richtingen van bijvoorbeeld een armatuur te kennen, maakt men gebruik van een fotogoniometer. 
Het resultaat van een dergelijke meting wordt uitgezet in een polair diagram. In de onderstaande tabel worden enkele typische waardes voor de lichtsterkte van bepaalde bronnen gegeven :

 
Type lichtbron Lichtsterkte
Kaars 1 cd
Gloeilamp 150 cd
Koplamp van een auto 10.000 cd
Vuurtoren 300.000 cd
Zon 3 x 1027 cd
 
Published on: 
04-05-2017