Hoe weet ik of mijn woning voldoende geïsoleerd is?

Een woning is goed geïsoleerd als die aan de energiedoelstelling 2050 voldoet. Er zijn 2 pistes:

  • ofwel voldoet elk onderdeel van uw woning aan aparte eisen (voor de daken, muren, vensters, glas en verwarmingsinstallaties);
  • ofwel haalt uw woning het energielabel A of A+. Dat vindt u op het energieprestatiecertificaat (EPC). Heeft u een EPC dat vroeger dan 2019 is opgemaakt? Dan komt het label A overeen met een berekend energieverbruik van maximaal 100 kWh/m². jaar. 

Laat uw woning onder de loep nemen. 

Een energiedeskundige kan een energieprestatiecertificaat (EPC) van uw woning maken. Dat kost u gemiddeld 200 euro. Ook als u niet gaat verkopen of verhuren, kan zo’n EPC nuttig zijn. Uw woning krijgt een energiescore en een label van A+ (uitstekend) tot F (ondermaats). 

De aanbevelingen bij uw EPC vormen het ideale startpunt naar een energiezuinige woning. Bovendien, als u uw woning binnen de 5 jaar grondig renoveert zodat het EPC-label aanzienlijk verbetert, kunt u vanaf 2021 een EPC-labelpremie ontvangen.

U kunt ook zelf een snelle check doen, via de ‘Test-uw-EPC’-tool. Let op: deze test geeft een richting aan. Wilt u zeker zijn van uw label, dan laat u best een EPC opstellen. 

Voor begeleiding kunt u bij een Energiehuis in uw buurt terecht (gratis), maar ook bij een lokale BENOvatiecoach, een bouwprofessional of een architect.