Betekent 'lage temperatuurverwarming' dat ik vloerverwarming moet plaatsen?

Is uw woning nog onvoldoende geïsoleerd? Dan heeft het verwarmingssysteem water van 55 tot 90 °C nodig om de woning warm te krijgen. In goed geïsoleerde woningen bereikt u een aangename kamertemperatuur met water van 35 tot 55°C. De term ‘lage temperatuurverwarming’ slaat dus op de lagere temperatuur van het water in het verwarmingssysteem. 

Voor een lage temperatuurverwarming heeft u een verwarmingssysteem nodig dat voldoende warmte kan afgeven. Dat kan via een groot oppervlak, zoals vloerverwarming of wandverwarming, maar er zijn ook andere opties.

Ook uw huidige radiatoren kunnen geschikt zijn. Er zijn ook radiatoren of convectoren die speciaal ontworpen zijn voor lage temperatuur. 
Hoe lager de aanvoertemperatuur van uw verwarmingssysteem, hoe beter. Voor vloerverwarming betekent dat maximaal 35°C, voor ventilo-convectoren maximaal 45°C en voor radiatoren en convectoren maximaal 55°C.

De best gekende en meest gebruikte systemen voor lage temperatuurverwarming:

•    vloerverwarming   foto van vloerverwarmingsbuizen
•    grote radiatoren: deze platenradiatoren bestaan uit platen en lamellen foto van een eigentijdse radiator
•    convectoren: komen voor aan de muur, op pootjes of in een gleuf in de vloer foto van ene convector

foto van een convector in de vloer

•    ventiloconvectoren: deze convectoren hebben een ingebouwde ventilator, waardoor ze meer en sneller warmte kunnen afgeven. foto van een ventilo-convector
•    oude, grote radiatoren: na grondige isolatiewerken zijn de oude radiatoren in vele gevallen over-gedimensioneerd voor de nieuwe situatie en dus geschikt voor lage temperatuur. foto van een oude radiator

Een filmpje over systemen met lage temperatuurverwarming (7 minuten).