Wat is een ‘hybridetoestel’ precies? Is een hybridetoestel een duurzame oplossing of niet?

Een hybride verwarmingstoestel bestaat uit een combinatie van een warmtepomp met een aardgasketel of stookolieketel.

Of het hybridetoestel werkt als een warmtepomp of als een ketel, hangt af van de sturing en kan wijzigen doorheen het jaar. De sturing kunt u instellen op de laagste energieprijs of op de laagste CO2-uitstoot. De sturing houdt ook rekening met de buitentemperatuur en de productie van de zonnepanelen (als die er zijn). 

Bij milde temperaturen, dus in de tussenseizoenen of op een winterdag met veel zon, is de warmtepomp te verkiezen, als toestel met een lagere CO2-uitstoot. Bij echt koude dagen zal de warmtepomp onvoldoende vermogen hebben om een onvoldoende geïsoleerde woning (tijdig) aangenaam warm te krijgen. Bovendien, als uw woning niet met een lage temperatuurafgifte werkt, zal de warmtepomp met een slecht rendement werken en zult u veel aan elektriciteit betalen. In dat geval neemt de ketel beter over, of springt de ketel beter bij. 

Een hybridetoestel is, op het vlak van duurzaamheid, dus een tussenoplossing als uw woning matig maar nog niet voldoende geïsoleerd is. Een hybridetoestel kost evenveel als een warmtepomp, in aankoop en in gebruik. 

Conclusie

  • Als uw woning niet voldoende geïsoleerd is, investeert u beter eerst in isolatie en in een lage-temperatuur-afgifte, voordat u uw ketel verwijdert.
  • Als uw woning goed geïsoleerd is, kiest u beter meteen voor een warmtepomp, in plaats van voor een hybridetoestel, zowel voor de kosten als voor duurzaamheid.