Gedaan met laden. U bevindt zich op: Overschakelen op alternatieven voor stookolieketels

Overschakelen op alternatieven voor stookolieketels

Voor stookolieverwarming bestaan verschillende duurzamere alternatieven. Welke technologie voor u het meest geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie. 

Alternatieven voor stookolieketels

Vraag advies aan uw architect of EPB-verslaggever als u een nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie plant. Wacht niet tot uw ketel uitvalt. Want als u snel moet beslissen, is uw keuze zeer beperkt. Toch als uw woning nog niet energiezuinig is.

(Deels) hernieuwbare energie gebruiken

Bij de keuze voor een ketel op fossiele brandstoffen, kunt u er voor kiezen om de verwarming al geheel of gedeeltelijk op hernieuwbare energie te voorzien:

  • voor verwarming kunt u een hybride warmtepomp installeren of een lucht-lucht warmtepomp voorzien in de leefruimte voor verwarming in het tussenseizoen.
  • voor sanitair warm water kunt u een warmtepompboiler of zonneboiler plaatsen.

Het (deels) opwekken van uw verwarming met hernieuwbare energie verlaagt uw energiefactuur en beschermt u beter tegen stijgende energieprijzen.

Energie-efficiënte en toekomstgerichte alternatieven

Overschakelen op alternatieven

Wilt u advies over de mogelijkheden, specifiek voor uw woning? Voor begeleiding kunt u terecht bij het Energiehuis in uw buurt(opent in nieuw venster) (gratis), maar ook bij een BENOvatiecoach(opent in nieuw venster), een bouwprofessional of een architect.

  • Warmtepompen zijn geschikt in voldoende geïsoleerde woningen, waarbij de warmtevraag beperkt is.

    Als uw woning onvoldoende geïsoleerd is en u wilt nu overstappen, dan kan een hybride warmtepomp een tussenstap zijn.

  • Een hybride warmtepomp is een combinatie van een gasketel met een kleine lucht-water warmtepomp.

    Als u overschakelt van een stookolieketel naar een hybride warmtepomp, start u met een aardgasaansluiting. Bekijk daarvoor de werkwijze onder ‘Van stookolieketel naar aardgasketel’.

    Het is belangrijk dat het warmtepompgedeelte niet overgedimensioneerd wordt, zowel voor de kostprijs als voor de goede werking. De kostprijs van een warmtepomp stijgt namelijk naarmate het vermogen groter wordt. Daarnaast, voor een optimaal rendement krijgt de warmtepomp best zo veel mogelijk voorrang op de ketel. De installateur dient dat in te stellen.

    De installatiekost van een hybride warmtepomp ligt tussen de installatiekost van een gasketel en een lucht-water warmtepomp. Als uw woning voldoende geïsoleerd is en beschikt over lagetemperatuurverwarming, kunt u overwegen om meteen de overstap te maken naar een lucht-waterwarmtepomp, zonder aardgasaansluiting.

    • Ga na op de website van Fluvius of uw woning aansluitbaar is op het aardgasnet(opent in nieuw venster).(opent in nieuw venster)

      • Indien niet, informeer bij Fluvius of er toekomstplannen zijn. Als dat niet het geval is, zit er niets anders op dan voor een andere optie te gaan, zoals een warmtepomp of een propaangasketel.
      • Indien wel, vraag een gasaansluiting aan(opent in nieuw venster). Bellen kan ook, op het nummer 078 35 35 34.

      Tip: Reken voor de aansluiting op het aardgasnet op een doorlooptijd van 10 tot 60 werkdagen. Start tijdig met de voorbereidingen en wacht niet tot uw stookolieketel stuk valt.

    • Eens u een aanvraag hebt ingediend, controleert Fluvius of ze uw aanvraag kunnen uitvoeren. Zo ja, dan ontvangt u een offerte met:

      Tip: Om klaar te staan voor de toekomst en niet plots zonder verwarming te vallen, kunt u nu al een aardgasaansluiting aanvragen en pas later een contract sluiten met een aardgasleverancier.

U bent verplicht om uw stookolietank definitief buiten gebruik te stellen. Wat u precies moet doen, hangt af van het volume van de tank, het doel, en of de tank bovengronds (niet-ingegraven) dan wel ondergronds (ingegraven) is.

Sommige gemeenten verstrekken een premie voor de sanering van stookolietanks of organiseren een groepsaankoop voor het buiten gebruik stellen van stookolietanks. Via www.premiezoeker.be(opent in nieuw venster) of de website van uw gemeente, kunt u nagaan of dit in uw gemeente het geval is.

Veelgestelde vragen