Isoleren van een hellend dak

Om een hellend dak op de gebruikelijke manier te isoleren, moet u voldoende aandacht besteden aan deze drie onmisbare onderdelen:

  • Het onderdak

onderdakHet onderdak beschermt de isolatie tegen regen en sneeuw, het moet dus waterdicht zijn. Het onderdak kan het dak ook winddicht maken (synthetische platen en folies). Vezelcementplaten zijn niet winddicht. Winddichte onderdaken vergroten de isolatiewaarde van het dak.

 

Als u op zolder de onderzijde van de dakpannen kunt zien, dan is er nog geen onderdak.

 

  • De isolatielaag

isolatieHet isolatiemateriaal moet de ruimte tussen de kepers en het onderdak volledig opvullen. Bij een bestaand dak is minerale wol (bv.: glaswol of rotswol) makkelijk te plaatsen. Een ideale isolatiedikte begint vanaf 15 cm. Indien u onvoldoende isolatie kunt plaatsen tussen de kepers, zijn er systemen op de markt waarmee u gemakkelijk een tweede laag isolatie en een dampscherm kunt bevestigen.  Bij hoge kepers (15 tot 20 cm) kan de volledige ruimte tussen de kepers opgevuld worden.

Ook kunnen harde isolatieplaten (bv. polyurethaanschuim) tussen of voor de houtstructuur bevestigd worden. Door de betere isolatiewaarde is hiervoor minder dikte vereist. Deze panelen kunnen ook geleverd worden met een afwerkingslaag (bvb gipskarton).

Een alternatief zijn sarking isolatieplaten. Die worden  worden aan de bovenzijde van de dakconstructie bevestigd, na verwijdering van de dakbedekking (bij renovatie). Deze manier van werken verzekert de continuïteit van het isolatieschild, wat koudebruggen uitsluit. Deze techniek is meestal ook een stuk duurder. Daarnaast zijn er ook zelfdragende geïsoleerde panelen verkrijgbaar, die meerdere componenten van de dakopbouw verenigen in één geheel (dragende structuur, isolatie, onderdak, dampscherm, tengellatten, afwerking aan de binnenzijde in diverse materialen).

  • Het dampscherm

man brengt dampscherm aanEens de isolatie geplaatst is, brengt u een dampscherm aan. Dat maakt de isolatie luchtdicht en vermijdt binnendringen van damp, die in de isolatie kan condenseren. Vocht verlaagt de isolerende waarde. Het dampscherm mag nergens onderbroken zijn: kleef elk spleetje dicht met kleefband. En dicht de spleten aan de muren met siliconen of klem de folie met een latje tegen de muur.
Sommige isolatie is al voorzien van een dampscherm, in dat geval is een extra dampscherm overbodig.

Voordeliger: isoleer de zoldervloer

Als de ruimte onder het hellend dak onverwarmd blijft, kunt u beter de zoldervloer isoleren. Zo bespaart u dubbel: op uw energiefactuur, maar ook op het isolatiemateriaal en de plaatsing.

Bij een zware vloeropbouw met welfsels, betonplaat,... mag de isolatie bovenop de vloerplaat komen. Bij een vloeropbouw met houten elementen gaat de isolatie meestal tussen de balken.

isolatie in een zoldervloerBij zoldervloerisolatie wordt vooral voor rotswol (rollen of platen) gekozen. Neem het isolatiemateriaal iets breder dan de afstand tussen de zolderbalken. Op die manier klemt het zichzelf vast. U kunt de balken met latjes verhogen of een lattenrooster plaatsen, als dat nodig blijkt. Soms wordt een tweede laag isolatie aangebracht, haaks op de eerste en dus ook haaks op de zolderbalken.

 

De isolatie moet goed aaneensluiten. Wordt de zolder gebruikt, dan kunt u het best een loopvloer plaatsen anders geraakt de isolatie beschadigd. U kunt multiplex-, OSB_ of spaanplaten of een plankenvloer op de balken vastnagelen.

Een betonnen of houten vloer die niet betreden wordt, kan met dekens minerale wol (glas- of rotswol) geïsoleerd worden: met de dampremmende laag naar onder. Eventueel kan er een tweede, onbeklede laag bovenop.

Isoleer ook goed rond het trapgat. Maak een bekisting rond de opening, zodat de isolatie er goed rond geklemd zit. En vergeet het zolderluik niet van isolatie te voorzien. Dat is een vaak voorkomende oorzaak van energieverlies.

Kadert uw dakisolatie in werken waarvoor een bouwaanvraag nodig is?  Volg dan de eisen uit de energieprestatieregelgeving.

geldbriefjes en munten
bereken-besparing
Zoek uw vakman
vaklui
Hoe een hellend dak isoleren?
Published on: 
07-06-2019