Isoleren van een plat dak

We onderscheiden drie soorten platte daken:

doorsnede platte daken

Warm plat dak

Bij een warm plat dak wordt de dakconstructie van binnenuit verwarmd:
de isolatie zit aan de buitenkant van het dak, net onder de dakafdichtingslaag. Op de draagvloer en de afschotlaag wordt eerst een dampscherm aangebracht. Daarboven komen één of meer lagen isolatie en tenslotte de dakdichting. Voor een warm plat dak heeft u krimpvrij isolatiemateriaal nodig, met een hoge densiteit (bv.: polyurethaanschuim, rotswol (hoge densiteit), cellenglas of polystyreenschuim).
 

Omgekeerd plat dak

Een omgekeerd plat dak is een variant van het warme dak. Hier worden eerst de dakconstructie en de dakdichtingslaag aangebracht. Daarop gaat een isolatielaag. Een ballast op isolatiemateriaal is onmisbaar om te voorkomen dat het dak wegwaait.

Kies bij een omgekeerd plat dak steeds voor waterbestendig isolatiemateriaal zoals bv. XPS.

Koud plat dak: af te raden

Bij een koud dak wordt de isolatie aan de onderkant van de dakconstructie aangebracht. Zo'n dak werd vroeger vaak uit financiële overwegingen geplaatst, maar wordt niet langer toegepast. Omdat waterdamp uit de woning vaak doordringt in de isolatie, zorgt een koud plat dak te vaak voor condensatie- en schimmelproblemen.

Heeft u een koud plat dak, twijfel niet om het bij de volgende renovatiebeurt aan te passen.

geldbriefjes en munten

Kadert uw dakisolatie in werken waarvoor een bouwaanvraag nodig is?  Volg dan de eisen uit de energieprestatieregelgeving.

Zoek uw vakman
vaklui
Published on: 
07-06-2019