De EPC-rekenmotor en zijn API's

Alle EPC-berekeningen zijn wettelijk vastgelegd en zijn publiek consulteerbaar in online beschikbare documenten. In theorie kan iedereen deze rekenregels implementeren en gebruiken. Het gaat echter om een complexe rekenstructuur, die veel tijd en kosten vraagt om correct te implementeren en die regelmatig een update krijgt. 
Om de geïmplementeerde EPC-berekeningen ook aan derden te kunnen aanbieden zijn API's ontwikkeld die de officiële EPC-rekenmotor van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap aanroepen. De gebruiker hoeft enkel de input te vergaren en naar de EPC-rekenmotor te sturen. De EPC-rekenmotor berekent het resultaat en stuurt dat terug. Zo hoeft de gebruiker niet zelf deze rekenregels (opnieuw) te implementeren en is hij steeds zeker dat de meest recente EPC-berekeningen uitgevoerd worden.

Voor wie?
De vele toepassingen die mogelijk zijn met de API’s, zoals de Test-uw-EPC-tool, zijn bedoeld voor burgers. De API’s zelf zijn dat niet. Het Vlaams Energie-en Klimaatagentschap waakt erover dat de API’s worden toegepast binnen de juiste contexten. Voor use-cases waarvoor de API’s nuttig kunnen zijn, zijn de API’s uiteraard beschikbaar. Aanvragen kunnen hiervoor ingediend worden bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Welke API’s zijn er beschikbaar?

De API Berekening roept met de volledige lijst aan input parameters de EPC-rekenmotor aan. Voor vele toepassingen is deze inputlijst te uitgebreid. Daarom is ook de API BerekenIndicatief ontwikkeld.  Deze API transformeert een 'eenvoudige' input op basis van aannames naar de volledige input die de API Berekening nodig heeft, en geeft de resultaten terug. Deze API wordt gebruikt in de 'Test-uw-EPC-tool'

Tot slot zijn ook drie deel-API’s ontwikkeld die de API Berekening aanroepen voor slechts één onderdeel van een woning: API BerekenVenster om de energiescore van een venster te berekenen, API BerekenVlak om de energiescore van een schildeel (gevel, dak of vloer) te berekenen en API BerekenVerwarming om het rendement van een verwarmingsinstallatie te berekenen. De API's worden gebruikt in het merendeel van de energiewinstcalculatoren.

Published on: 
04-02-2021