De klassieke gloeilamp

De klassieke gloeilamp is een van de meest gebruikte lamptypes in residentiële toepassingen. Ze bestaan in diverse vormen en groottes.

 

gloeilampen: ballon, kaars, spot

Werkingsprincipe

Een gloeidraad uit wolfraam wordt door een elektrische stroom opgewarmd en straalt daardoor licht uit (men spreekt van het Joule-effect). De gloeidraad zit in een glazen omhulsel, dat luchtledig is of een specifiek gas bevat.

Beschikbare vermogens en lichtstroom

De klassieke gloeilampen bestaan in een breed vermogengamma van 7 tot zowat 500 W. De lichtstroom kan tot zowat 8400 lm bedragen.

Lichtrendement en energieklasse

Het rendement van een gloeilamp is heel laag. Het ligt tussen 3 en 18 lm/W. De energieklasse ligt tussen E en G.

Kleurtemperatuur en kleurweergave-index

Gloeilampen stralen een warmwit licht uit (2700 K) en zorgen voor een uitstekende kleurweergave (Ra= 100).

Levensduur

De levensduur van een gloeilamp is relatief kort (1000 uren). De levensduur is bovendien erg afhankelijk van de voedingsspanning van de lamp.

Recyclage

Er bestaat in België geen specifieke recyclageweg voor gloeilampen. Gloeilampen bevatten metaal en mogen daarom niet samen met glas worden gerecycleerd. Ze worden beschouwd als gewoon huishoudelijk afval.

Voor- en nadelen

Gloeilampen halen een hoge kleurweergave-index en bestaan in diverse vormen en groottes. Ze kunnen bovendien gemakkelijk gedimd worden. Het lichtrendement van gloeilampen is echter heel laag. 95% van de energie die ze verbruiken wordt omgezet in warmte, terwijl slechts 5% als licht wordt uitgestraald. Daarnaast is de levensduur van de lampen kort.

Published on: 
08-05-2017