Ketel op pellets of hout als alternatief voor een stookolieketel

 

Een pelletketel verwarmt uw woning op basis van houtvormige biomassa. De ketel moet aangesloten worden op een centraal verwarmingssysteem (zoals radiatoren, vloerverwarming, convectoren) en werkt volledig automatisch. De ketel regelt dus zelf, afhankelijk van de buitentemperatuur, de aanvoer van de pellets uit een speciaal voorziene opslagruimte of silo. 

Hou er rekening mee dat de opslag van houtpellets een aangepaste opslagplaats met een gemakkelijke doorgang vraagt. Meer informatie.

Let wel: hout en houtpellets beschouwen we niet als fossiele brandstoffen. Toch gaan we geen verwarmingssystemen op hout promoten.

De huishoudelijk verbranding van hout zorgt namelijk voor uitstoot van fijn stof en andere schadelijke stoffen. Dat kan overlast veroorzaken voor het milieu en de mensen in de buurt, zeker in periodes van windstil en/of mistig weer. 

De studie Milieuschadekosten van verschillende technologieën voor woningverwarming’ (VMM) besluit ook dat ketels en kachels op hout, ook de meest modere, een negatieve milieu-impact hebben. De totale milieuschadekost ligt hoger dan die van een ketel op fossiele brandstoffen. 

Published on: 
16-03-2022