Warmtepomp als alternatief voor een stookolieketel

 

Een warmtepomp is momenteel de meest duurzame verwarmingstechnologie. Er bestaan verschillende types warmtepompen, afhankelijk van de warmtebron (bodem, grondwater, lucht) en het afgiftesysteem (lucht of water). Elk type heeft voor- en nadelen (meer info). 

Als u kiest voor een warmtepomp, kunt u een investeringspremie aanvragen. 

Let op: warmtepompen zijn momenteel enkel geschikt in goed geïsoleerde woningen, waarbij de warmtevraag zo beperkt mogelijk is. In een ongeïsoleerde woning zal de warmtepomp niet efficiënt werken en zal u veel energie gebruiken. 
De overstap van een stookolieketel naar een warmtepomp moet u dus ruim vóór de eigenlijke vervanging voorbereiden, door de woning bijkomend te isoleren en een lage temperatuur afgiftesysteem te voorzien. Meer info op het webdeel 'duurzaam verwarmen'. 

Is uw woning slechts matig geïsoleerd? Dan kunt u ook kiezen voor een hybride warmtepomp: u verwarmt dan voor een deel op de gasketel en voor een deel op het warmtepompgedeelte naargelang wat er het goedkoopste is. Bij milde buitentemperaturen zal meestal het warmtepompgedeelte werken, terwijl op de koudste dagen de gasketel zal werken. Naarmate u de woning meer isoleert, zal de regeling vaker het warmtepompgedeelte selecteren.

Overschakelen van een stookolieketel op een warmtepomp

Meer informatie.

Published on: 
22-10-2021