Elektrische verwarming als alternatief voor een stookolieketel?

 

De regelgeving verbiedt niet om elektrische verwarming te plaatsen. Elektrische verwarmingstoestellen en accumulatieverwarming hebben een zeer lage energie-efficiëntie en zijn dus af te raden: zeker als uw woning niet voldoende geïsoleerd is, zal u veel betalen voor uw elektriciteitsgebruik. Hou er ook rekening mee dat de huidige korting op het distributienettarief voor exclusief nachtklanten door een beslissing van de VREG geleidelijk wordt afgebouwd (meer informatie over de afbouw).  

Omdat u de verwarming voornamelijk in de winter nodig heeft, als er minder zon is, kunnen zonnepanelen niet instaan voor uw energiegebruik voor verwarming in de winter. In het verleden was dit op papier wel mogelijk door de terugdraaiende teller, maar sinds de digitale meter is de combinatie van elektrische verwarming en zonnepanelen economisch niet meer interessant.

De enige energie-efficiënte vorm van elektrisch verwarmen, is een warmtepomp. Om de warmtepomp efficiënt te laten werken en uw energiekost te beperken, is het aan te raden om eerst uw woning op-en-top te isoleren. Op korte termijn kunt u wel een lucht-lucht warmtepomp in de woonruimte plaatsen.

Published on: 
22-10-2021