Word energiedeskundige type D!

Vlaanderen staat aan het begin van het meest grootschalige renovatieproject van deze eeuw. Tegen 2050 moeten alle grote niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen koolstofneutrale verwarming, sanitair warm water, koeling en verlichting hebben.

Voor grote niet-residentiële gebouwen gelden daarom deze verplichtingen:

Het is de energiedeskundige type D die een EPC voor een groot niet-residentieel gebouweenheid zal kunnen opmaken.

Daarom zijn we op zoek naar experts die zich willen bijscholen tot energiedeskundige type D. Als energiedeskundige type D bent u niet zomaar een expert. U bent een ambassadeur voor een breder project waarbij we stap voor stap toewerken naar een koolstofneutraal niet-residentieel gebouwenpark in Vlaanderen tegen 2050. Uw rol: de eigenaars en beheerders van die gebouwen bijstaan in dat traject

Methodiek

De grote lijnen van het EPC NR zijn samengevat in 2 presentaties:

Het EPC NR wordt opgesteld via een door het VEKA vastgelegde methodiek:  

  • De basis voor de berekening van het energielabel (aandeel hernieuwbare energie) en de energiescore liggen vast in een formulestructuur (in de loop van mei beschikbaar). 

  • Het inspectieprotocol (in de loop van mei beschikbaar) beschrijft hoe u een gebouw moet inspecteren en hoe u de invoergegevens moet bepalen. Het inspectieprotocol beschrijft enkel de strikt noodzakelijke basismethodiek, en kan voor een goed begrip best samen gelezen worden met deze pdf bestandEPC NR_Syllabus (mei 2022) (6.03 MB). Ook deze pdf bestandEPC NR_Aanstiplijst bewijsstukken (2022) (231 kB) kan u helpen, voor een vlotte inspectie.  

U kunt het EPC NR enkel opmaken via de webapplicatie die het VEKA ter beschikking stelt.

  • Kandidaat-energiedeskundigen die zich willen voorbereiden op het examen, kunnen met de applicatie leren werken via een leeromgeving. U moet zich enkel eenmalig registeren als Student type D.
  • U vindt al de nodige informatie om aan de slag te gaan met deze leeromgeving in de pdf bestandEPC NR_Snelle startkaarten (1.32 MB).  
Opleiding en examen

Er is geen verplichte basisopleiding vastgelegd voor de erkenning als energiedeskundige type D.

  • Gelet op de vernieuwende aanpak met metingen en de complexiteit van de niet-residentiële gebouwen raadt het VEKA wel ten stelligste aan om een opleiding te volgen.
  • De volgende opleidingsinstellingen gaven aan dat ze opleidingen organiseren die interessant zijn voor energiedeskundigen type D:  

U kunt ook een opleidinginstelling uit uw buurt contacteren en navragen of zij deze opleidingen gaan aanbieden.

Om te starten als energiedeskundige type D moet u slagen voor een centraal examen.

  • Volgens de huidige planning zal het eerste examen begin oktober plaatsvinden. U zal zich hiervoor kunnen inschrijven via de energieprestatiedatabank. Van zodra er concrete informatie is, vindt u die hier.
  • U zal 2 kansen hebben om te slagen voor het examen. Als u na 2 pogingen nog niet geslaagd bent, moet u 12 maanden wachten voor u opnieuw mag deelnemen. Om dat te vermijden, is het aangewezen voldoende voorbereid te zijn en een opleiding te volgen.