Residentiële ruimten waar een doorstroomopening verplicht is

Als het nieuw gebouwde deel enkel met andere ruimten in verbinding staat via bestaande verticale scheidingsconstructies waaraan niets vervangen, vernieuwd of verbouwd wordt, zijn doorstroomopeningen (DO) niet verplicht. Er hoeft dus niet te worden voldaan aan:

  • de luchtafvoereisen als de nieuwe residentiële ruimte een woonkamer, slaapkamer, studeerkamer, speelkamer of analoge ruimte is
  • de luchttoevoereisen als de nieuwe residentiële ruimte een keuken, toilet, wasplaats, badkamer, droogplaats of analoge ruimte is

Uiteraard zijn die DO's wel aangeraden voor de goede werking van het systeem.

Voorbeeld

Een bestaande wooneenheid wordt uitgebreid met een wasplaats. De aangebouwde wasplaats grenst enkel via een bestaande muur met deur aan de bestaande wooneenheid. De ventilatievoorzieningen van de wasplaats moeten dus het minimaal geëiste ontwerpafvoerdebiet (naar buiten) kunnen realiseren, want het is een ‘natte ruimte’. Tussen de wasplaats en de bestaande wooneenheid zijn doorstroomopeningen niet verplicht, omdat tussen wasplaats en de bestaande wooneenheid geen muren of deuren vernieuwd worden.

Let op: als de deur wordt vervangen of aangepast, is het wel verplicht om tussen de beide ruimten een conforme doorstroomopening te voorzien, met een ontwerpdebiet gelijk aan het minimaal geëiste ontwerptoevoerdebiet van de wasplaats. Dat is het eenvoudigst te realiseren via de nieuwe deur, maar het is ook toegelaten om dat in de bestaande muur te doen.

Invoer in de software

Er is in dit specifieke geval dus geen toevoereis voor de wasplaats. In de EPB-software duidt u aan dat deze "enkel met andere ruimten in verbinding via bestaande wand" staat. Zo zal er ook in de EPB-software geen toevoereis zijn.

Geldig voor alle aanvragen

Published on: 
05-03-2021