De houtpelletketel voor woningverwarming

Houtpellets beschouwen we niet als fossiele brandstof. Toch gaan we geen verwarmingssystemen op hout promoten. De huishoudelijke verbranding van hout zorgt namelijk voor uitstoot van fijn stof en andere schadelijke stoffen. 
Dat kan overlast veroorzaken voor het milieu en de mensen in de buurt, zeker in periodes van windstil en/of mistig weer.  

Onze tips:

  • Bekijk de duurzame verwarmingsopties
  • Kiest u voor een pelletketel? Een installatie met het juiste vermogen is het meest efficiënt.
  • Hou er rekening mee dat de opslag van houtpellets een aangepaste opslagplaats met een gemakkelijke doorgang vraagt.
  • Voor een pelletketel thuis heeft u geen milieuvergunning nodig op voorwaarde dat u enkel pellets gebruikt die voldoen aan de Belgische reglementering (Koninklijk Besluit van 5 april 2011). In België mogen enkel pellets van onbehandeld hout, afkomstig van duurzaam bosbeheer, verkocht worden. Kies voor een PEFC- of FSC-label. Deze pellets zijn gecontroleerd op vochtgehalte en densiteit. Ze kunnen een optimale verbranding aan: ongeveer 0,5% asresten en weinig rook of roet. De verpakking van houtpellets op de Belgische markt moet de gecertificeerde kwaliteit vermelden.
  • Geef de voorkeur aan een installateur met certificaat van bekwaamheid.

Af te raden:

de klassieke open haard die 90% van de warmte onbenut naar de schoorsteen stuurt.

Belangrijk om te weten:

De Vlaamse Milieumaatschappij geeft aan dat een woning verwarmen met hout veel schadelijker is voor het milieu dan alle andere verwarmingstypes. Open haarden spannen daarbij de kroon, maar ook recente houttoestellen zijn een stuk schadelijker dan bv. moderne gasinstallaties. Hout als verwarmingsbrandstof is verantwoordelijk voor 60% van alle directe milieuschadekosten, hoewel maar 20% van de Vlaamse gezinnen hout gebruikt. Warmtepompen en warmtenetten hebben de laagste schadekosten. De VMM liet deze studie uitvoeren als bijdrage aan de Green Deal Huishoudelijke Houtverwarming.

Grotere installaties met een performante rookgaszuivering zijn op dit vlak interessanter.

Verwarmen zonder fossiele brandstoffen doet u zo:

1) isoleer op-en-top
2) verwarm op lage temperatuur
3) kies een duurzame verwarmingsinstallatie

Lees meer

Ook interessant

Wat is een warmtepomp?
Wat is een warmtenet?

Published on: 
24-09-2018