just-niks
Net niks.

moet ik daar iets voor doen?

Wanneer krijg ik een digitale meter?

De digitale meters worden vanaf juli 2019 geleidelijk aan overal in Vlaanderen geïnstalleerd. De planningschecker van Fluvius toont wanneer u aan de beurt bent.
Wilt u eerder dan gepland een digitale meter? Dan kan u die ook zelf aanvragen via  Fluvius. Let wel: in dat geval is die niet gratis, maar betaalt u een standaard plaatsingskost.

Fluvius laat altijd vooraf weten wanneer ze bij u langskomen voor zo’n vervanging. Ze vervangen maximaal uw elektriciteits- als aardgasmeter tegelijk. Bij wie bijvoorbeeld een nieuwe aardgasmeter heeft aangevraagd, vervangen ze dus telkens ook gratis de elektriciteitsmeter. Dat is nodig omdat beide meters van elkaar communiceren, en om te voorkomen dat ze later nog een tweede keer bij u moeten langskomen om de tweede meter te vervangen. Tenzij u zonnepanelen heeft, in dienst genomen voor 2021. Sinds het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de terugdraaiende teller vernietigt, is ook de oorspronkelijke planning gewijzigd.
Meer informatie daarover in de rubrieken  Ik heb zonnepanelen en (nu nog) een klassieke Ferrarismeter... en Hoe verloopt de uitrol van de digitale meter?

Kan ik mijn digitale meter zelf plaatsen?

Nee, een digitale meter kan u niet zelf plaatsen. Wilt u graag weten hoe de installatie in z’n werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken? Dan vindt u op de website van Fluvius ongetwijfeld het antwoord op uw vraag.

Kan ik mijn digitale meter weigeren?

Nee, de digitale meter is verplicht in Vlaanderen. U kan de plaatsing niet weigeren.

Vanaf begin 2023 wordt het ook mogelijk om een bekabelde digitale meter aan te vragen. Een kabel kan elektromagnetische straling vermijden. Voor mensen die gevoelig zijn aan elektromagnetische straling zal Fluvius de voorziene plaatsing van de digitale meter uitstellen tot wanneer een alternatief beschikbaar is. Wie een bekabelde meter aanvraagt, zal zelf de extra kosten moeten betalen. De Vreg is bevoegd om de hoogte van het tarief voor deze prestatie vast te stellen.

Heeft u zonnepanelen in dienst genomen voor 2021? Sinds het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de terugdraaiende teller vernietigt, is de oorspronkelijke planning gewijzigd. Meer informatie daarover in de rubrieken  Ik heb zonnepanelen en (nu nog) een klassieke Ferrarismeter...  en Hoe verloopt de uitrol van de digitale meter?

MEER WETEN?

Lees hier een antwoord op de meest voorkomende praktische vragen

Laatste update : 04/07/2019

Published on: 
03-03-2021