Retroactieve investeringspremie terugdraaiende teller

Het Grondwettelijk Hof vernietigde het principe van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Het arrest werd op 1 maart 2021 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.
Het verdwijnen van de terugdraaiende teller betekent voor een groot aantal investeerders een financieel verlies. De Vlaamse Regering kwam op vrijdag 15 januari 2021 tot het akkoord dat er een retroactieve investeringspremie komt voor eigenaars van zonnepanelen die hun investering tot op heden nog onvoldoende konden terugverdienen.

In eerste instantie wordt gewerkt aan een snelle retroactieve investeringspremie voor gezinnen met zonnepanelen die al een digitale meter hebben. Zij zullen over enkele maanden hun retroactieve investeringspremie kunnen aanvragen bij de Vlaamse overheid. Het is de bedoeling om deze retroactieve investeringspremie in het najaar van 2021 uit te betalen. De nodige regelgeving hiervoor wordt alvast voorbereid.

De rubriek Veelgestelde vragen wordt regelmatig aangevuld met meer details.

Schrijf in op de nieuwsberichten
* verplicht veld
Archief nieuwsberichten

Met deze calculator kan iedereen met zonnepanelen en een digitale meter al een simulatie maken van de retroactieve investeringspremie die hij/zij kan verwachten. Dat bedrag is afhankelijk van het jaar waarin de zonnepanelen in dienst genomen zijn en de grootte van de installatie.