Wat als ik in 2021 of later zonnepanelen wil laten installeren?

Wie na 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen in dienst neemt, heeft sowieso geen recht op het voordeel van de terugdraaiende teller. De uitspraak van het Grondwettelijk Hof verandert daar niets aan. Wie in 2021 zonnepanelen plaatst, kan een eenmalige premie aanvragen tot 1500 euro. Het bedrag is afhankelijk van het vermogen van zonnepanelen dat uitgedrukt wordt in kWp. In 2021 zal de premie 300 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4 kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1500 euro. Het premiebedrag zal jaarlijks aangepast worden op 1 januari omdat zonnepanelen elk jaar goedkoper worden.

Meer informatie en voorwaarden voor de premie zonnepanelen.

Door de daling van de kostprijzen, de nieuwe Vlaamse investeringspremie voor zonnepanelen tot 1500 euro in 2021 én de terugleveringsvergoeding zijn nieuwe installaties gemiddeld binnen de tien jaar terugverdiend. Daarna leveren ze doorgaans nog 15 jaar lang stroom.

Omdat deze installaties meteen over een digitale meter zullen beschikken, is het belangrijk om van in het begin:

  • uw zelfverbruik te maximaliseren en  
  • een terugleveringscontract af te sluiten met een energieleverancier om een terugleveringsvergoeding te ontvangen voor de elektriciteit die u produceert maar niet onmiddellijk zelf verbruikt (en dus in het net injecteert).
Published on: 
15-02-2021