Energiefactuur te hoog? Bekijk de maatregelen.

De Vlaamse Regering onderneemt actie om de Vlaamse heffingen op de energiefactuur te verlagen. Daarnaast kan u ook zelf besparen door uw woning te isoleren en over te schakelen naar een vorm van hernieuwbare energie.  De Vlaamse Regering voorziet verschillende premies en fiscale voordelen om het energieverbruik en de energiefactuur voor de burger te verlagen. Daarnaast zijn er nog heel wat andere maatregelen die u kan nemen. 

Maatregelen om energie te besparen

 

Man stelt de thermostaat in.Stel uw thermostaat correct in.

Door uw woning niet de hele dag te verwarmen, bespaart u een aanzienlijk bedrag op uw energiefactuur. U kan de thermostaat zodanig instellen dat de verwarming een uur voor thuiskomst aanspringt én een uur voor het slapengaan terug uitschakelt. Wil je een stapje verder gaan, zet de thermostaat dan niet hoger dan 19°C (en trek een extra trui aan).

 

 

Spring spaarzaam om met grote elektriciteitsverbruikers
en schakel over op energievriendelijke toestellen. 
Vrouw vervangt een toestel door een energievriendelijker exemplaar.

Elektrotoestellen zoals een droogkast, een diepvries, een oven en een elektrische boiler zijn grote elektriciteitsverbruikers. Kijk even na of u het met een diepvries minder kan doen en gebruik zo weinig mogelijk de droogkast. Vervang oude toestellen die verwarmen of koelen (zoals een vaatwas, wasmachine, droogkast, koelkast, diepvries) die ouder zijn dan 15 jaar door een energievriendelijk alternatief. Schakel over op LED-verlichting. Het elektriciteitsverbruik van LED-verlichting is zodanig laag geworden dat alle andere types verlichting, zoals halogeenlampen en spaarlampen, voorbijgestreefd zijn. Ben je beschermde afnemer, bekijk dan of je in aanmerking komt voor een kortingsbon van 200 euro voor een energiezuinige koelkast, diepvries, wasmachine, droogkast.

 

Vrouw plaats een tochtstrip onderaan een deur.Hou de kou buiten met tochtstrips. 

Veel warmte ontsnapt door kleine kieren of slecht sluitende vensters en deuren. Kleef tochtstrips op plaatsen waar u de koude voelt binnenkomen en hang radiatorfolie achter radiatoren op buitenmuren. Met eenvoudig isolatiemateriaal kan u op korte termijn energie besparen. Opgelet: blijf uw woning voldoende ventileren. Gezonde binnenlucht blijft belangrijk.

 


Man doet het onderhoud van een gasketel.Onderhoud uw gasketel.

Wist u dat een jaarlijks onderhoud van uw gasketel ervoor zorgt dat u gemiddeld 5% op uw energiefactuur kan besparen? Ook een lagere temperatuur voor het warm water in de ketel bespaart gas. Verlaag de toevoertemperatuur van de ketel van 80 °C naar 60 °C. Indien de woning al nageïsoleerd is, kan zelfs 50 °C mogelijk zijn. Vergeet ook niet om de leidingen van de verwarming in  niet-verwarmde ruimten te isoleren. 

 

ReNUveer en isoleer uw woning. 

Man haalt isolatie voor de woning.Heel wat warmte ontsnapt via de ramen, de deuren en het dak van uw woning.

Isoleren is dus de boodschap. De woning houdt de warmte vast, u moet minder stoken én bijgevolg minder betalen. Hoe dikker de isolatielaag, hoe groter de besparing. Weet u niet waar te beginnen? Start dan met dakisolatie. Meer dan de helft van de warmte die de woning verlaat vindt een weg naar buiten via het dak. Een goed geïsoleerd dak is daarom extra belangrijk om de duur betaalde warmte niet kwijt te raken. Bijgevolg zorgt dakisolatie voor een aanzienlijke besparing op de energiefactuur. Daarnaast kan u ook heel wat besparen door oude ramen te vervangen door hoogredementsbeglazing of drievoudige beglazing.

Nood aan financiële steun? Zowel voor isolatie als beglazing voorziet de Vlaamse overheid premies

 

Man installeert zonnepanelen op het dak.Benut de zon: zonnepanelen en zonneboiler

Door zelf stroom te produceren door middel van zonnepanelen en het zelfverbruik op te drijven, bespaart u aanzienlijk op uw energiefactuur. Door de gestegen elektriciteitsprijzen is de terugverdientijd van zonnepanelen ingekort. De terugverdientijd wordt bepaald door de kostprijs van de installatie, de elektriciteitsopbrengst en het verschil met de prijs van elektriciteit op het net. Hetzelfde geldt voor de zonneboiler, die de helft van de warm water productie kan verzorgen. Ook voor een zonneboiler en zonnepanelen voorziet de Vlaamse overheid premies

 

Vrouw plaatst een warmtepomp.Ga voor een warmtepomp en warmtepompboiler. 

Is uw woning goed geïsoleerd? Ga dan voor een warmtepomp. Een warmtepomp zorgt ervoor dat u geen gas meer nodig hebt.

Daarnaast heeft u voor een warmtepomp minder energie nodig om een huis te verwarmen dan met een gasketel. Ook hiervoor kan u een premie aanvragen. Een warmtepomp wordt het best gecombineerd met een verwarmingssysteem op lage temperatuur, zoals vloer-, plafond- of muurverwarming. Heeft u nog een grote oude elektrische boiler? Vervang dit dan door een warmtepompboiler. Deze verbruikt drie keer minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler. 

De premie voor een lucht/water warmtepomp wordt tijdelijk verhoogd voor eindfacturen in 2022 en 2023.

 

Maatregelen voor sociale doelgroepen 

Door de stijgende energieprijzen betekent de energiefactuur voor meer en meer gezinnen een serieuze hap uit het inkomen. Daarom voorziet Vlaanderen, naast de reeds uitgebreide federale sociale tarieven, in extra steunmaatregelen voor beschermde afnemers. 

  • Sociale energiepremies 

Beschermde afnemers kunnen nog tot 30 juni 2022 een beroep doen op verhoogde energiepremies voor isolatie en een premie voor een gascondensatieketel. Vanaf 1 juli 2022 wordt er voor heel wat investeringen gekeken naar het inkomen van de eigenaar-bewoners bij Mijn VerbouwPremie. De laagste inkomenscategorie kan voor heel wat investeringen tot 50% subsidie krijgen voor aanvragen vanaf 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2023.  Daarnaast is er ook de verhoogde EPC-labelpremie en de huur- en isolatiepremie . Tot slot kunnen zij een gratis energiescan  en een kortingsbon voor een energiezuinige koelkast of wasmachine  aanvragen bij Fluvius. 

  • Energielening aan 0%

Het isoleren van uw woning of het vervangen van je oude stookketel door een condensatieketel zijn allemaal maatregelen die er voor zorgen dat u heel wat minder energie verbruikt en uw factuur drastisch daalt. Deze investeringen kosten echter ook geld en dat budget heeft u niet altijd direct voorhanden. Daarom kunt u lenen om energiebesparende investeringen aan de woning uit te voeren. Deze energielening kunt u aanvragen bij een energiehuis in uw buurt. Ook wie nog verwarmt met accumulatieverwarming met uitsluitend nachttarief kan hier terecht voor  energielening aan 0% om energiebesparende investeringen uit te voeren. 

 

50 vragen en antwoorden

Cover Energiespecial De Tijd  mei 2022Bekijk ook de Energiespecial van De Tijd van 7 mei 2022:
pdf bestand50 vragen en antwoorden om slim te besparen op uw energiefactuur (9.89 MB)

Met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap.

 

Heeft u vragen over uw energiefactuur, advies nodig over energiebesparende maatregelen of hulp nodig bij het aanvragen van de premies? Dan kan u terecht bij één van de 18 Vlaamse energiehuizen.  Sommige doelgroepen kunnen hier ook een 0% energielening aanvragen om energiebesparende maatregelen te financieren. 

Published on: 
25-05-2022