Temperatuurregeling en thermostaat

Naast het verwarmingssysteem op zich is het ook belangrijk om uw woning te voorzien van een goede temperatuurregeling.  Dit kan op verschillende manieren.  Een temperatuurregeling per ruimte (vb. kamerthermostaat met tijdsinstelling in combinatie met thermostatische kranen) verdient de voorkeur op een centrale regeling. 

De kamerthermostaat

De kamerthermostaat wordt in een referentielokaal (meestal de leefruimte) aangebracht. Plaats hem liever niet in een omgeving die aan een warmtebron is blootgesteld of op een buitenmuur. Het zuinigst is wanneer de thermostaat rechtstreeks de brander bestuurt, wat enkel mogelijk is met lagetemperatuurverwarmingsketels of condensatieketels. Oude verwarmingsketels moeten immers op temperatuur blijven wil men corrosieproblemen vermijden.

Geef de voorkeur aan een digitale thermostaat met (minstens) twee programma's: een voor overdag en een temperatuursverlaging voor 's nachts (bv 15°C). Bij langere afwezigheid dient u de thermostaat op minimum 5°C te zetten, om een risico op vorst te vermijden.

Indien het instellen van een digitale thermostaat een struikelblok vormt of wanneer men heel onregelmatig thuis is, vormt de slimme thermostaat een goed alternatief. Deze zal uw huis enkel verwarmen wanneer nodig, door uw aanwezigheid in te schatten. Dit kan door middel van een aanwezigheidssensor, door voorspellingen op basis van uw vroegere aanwezigheid of door de locatie van uw gsm.

Thermostatische kranen

Tthermostatische kraanhermostatische kranen maken een meer nauwkeurige regeling van de verwarming mogelijk, aangepast aan elke ruimte. Ze laten tevens toe om rekening te houden met warmtewinsten, zoals instraling door de zon. Ze zijn onmisbaar bij een moderne installatie. U zal de meerkost bij de installatie van thermostatische kranen in minder dan twee jaar terugverdienen.

Plaats beter geen thermostatische kranen in dezelfde ruimte als de kamerthermostaat. Ze kunnen immers met elkaar in tegenstrijd komen voor wat hun regeling betreft. Indien er toch thermostatische kranen in dezelfde ruimte als de kamerthermostaat zijn, draai deze dan maximaal open (typisch op stand 5). Onderstaande tabel geeft een overzicht van de aanbevolen standen van thermostaatkranen.

Kamer

Aanbevolen temperatuur

Aanbevolen stand thermostaatkraan

Waar kamerthermostaat hangt

Volgen van de kamerthermostaat

5

Kamers zonder kamerthermostaat:

 

 

Leefruimte, keuken, studeerkamer …

20°C

3

Badkamer, douche bij gebruik

22-24°C

3/3,5/4

Badkamer, douche bij niet gebruik

16-18°C

2/2,5

Slaapkamers

16-18°C

2/2,5

Gang, trap, WC …

16°C

2

Ruimtes die je vorstvrij wil houden

5°C

*

 

De buitenvoeler

Met een buitenvoeler kan de keteltemperatuur zich automatisch aanpassen aan de weersomstandigheden. Een buitenvoeler is een klein doosje dat aan de gevel wordt geplaatst, waarmee continu de buitentemperatuur wordt gemeten. De buitenvoeler hangt best aan meest noordelijk gerichte buitenmuur, uit de zon. De buitenvoeler stuurt de ketel zodat hij steeds op de laagst mogelijke watertemperatuur kan werken. Bij nieuwe ketels/branders is de optie voor weersafhankelijke sturing vooraf ingebouwd.

Published on: 
15-06-2018