Hoe groot is mijn thuisbatterij best en hoeveel kost dat?

Investeren in een thuisbatterij is vandaag nog relatief duur en niet voor elke situatie interessant. De kostprijs van een batterij wordt vooral bepaald door de capaciteit en de kwaliteit van de cellen. De capaciteit van de huidige thuisbatterijen start al vanaf 2 kWh en loopt op tot meer dan 10 kWh. 

Essentieel is dat u uw stroomgebruik en opslag afstemt op uw stroomproductie. Een gemiddeld gezin gebruikt ongeveer 10 kWh per dag. Omdat zonnepanelen tijdens zonnige periodes een groot deel van uw elektriciteitsbehoefte dekken en de batterij dan niet ontladen wordt, kan de thuisbatterij het best kleiner gedimensioneerd worden.  

Om ervoor te zorgen dat de kosten voldoende opwegen tegen de baten, wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een batterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. 

Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp wordt ideaal gezien een thuisbatterij met een capaciteit van 4 tot 6 kWh geplaatst.  Een batterij gaat gewoonlijk 10 tot 20 jaar mee en is vooral bruikbaar voor dagopslag (cycli van een aantal uren), maar zeker niet voor seizoensopslag (om een teveel aan stroom opgewekt in de zomer voor de winter bij te houden).

Over het algemeen is een kleinere thuisbatterij iets duurder per kWh capaciteit dan een groter exemplaar. Een thuisbatterij van 3 kWh heeft een richtprijs van ongeveer 4.000 euro. Een batterij van 8 kWh een richtprijs van 5.000 tot 8.000 euro en een batterij van 14 kWh is de richtprijs zo’n 10.000 euro. Deze prijzen zijn inclusief 6% btw en plaatsing (btw-tarief voor plaatsen thuisbatterij in woning jonger dan 10 jaar bedraagt 21%).

Maak met onze simulator een eerste inschatting van het zelfverbruik en de terugverdientijd van een thuisbatterij.

Published on: 
14-09-2022