Tips voor wassen, drogen, strijken

De droogkast is een ware energievreter. Per droogbeurt slokt deze 3 à 4 kWh op (voor de meest voorkomende droogkast met C-label). Met een A-label toestel daalt het verbruik met de helft tot minder dan 2 kWh per droogbeurt. Bekijk ook de zuinigere toestellen: de aardgaswasdroger en de droogkast op warmtepomp.

Ook buiten de zomermaanden kan de was heel vaak op een rekje of buiten gedroogd worden. Een beetje zon en wind volstaat om de was droog te krijgen, maar misschien toch best naar het weerbericht kijken. Of droog de was binnen op een rekje.

Wassen op 30° levert zeer goede wasresultaten op.  Stel uw jarenlange gewoonten eens in vraag, doe de test en beoordeel zelf het wasresultaat. Een wasbeurt is heel wat zuiniger dan een droogbeurt. Gemiddeld verbruikt een wasmachine met een energielabel A+ of beter 0,5 tot 0,75  kWh per wasbeurt. Extra energiezuinig is een hotfillmachine, al blijft die wel een stuk duurder in aankoop en moet ze wel in de buurt van uw warmwatertoestel kunnen geplaatst worden. Een hotfilltoestel wordt aangesloten op de warmwaterleiding. Het warme water wordt opgewekt via uw gewone warmwaterinstallatie en moet dus niet meer door de wasmachine zelf worden opgewarmd. Dat scheelt heel wat elektriciteit!

Is strijken niet uw favoriete bezigheid, probeer dit dan tot een minimum te beperken door de droge was onmiddellijk op te plooien en de te strijken stukken apart te leggen. Een uur strijken verbruikt al snel 1,5 tot 2 kWh.

Nuttige websites