Tips voor wassen, drogen, strijken

De droogkast is een ware energievreter. Per droogbeurt slokt deze 3 à 4 kWh op (voor de meest voorkomende droogkasten met C-label). Met een zeer performant toestel daalt het verbruik met de helft tot minder dan 2 kWh per droogbeurt (A-label). Bekijk ook de zuinigere toestellen: de aardgaswasdroger en de droogkast op warmtepomp. Het energielabel voor droogkasten is, in tegenstelling tot het energielabel voor wasmachines, nog niet hervormd op 1 maart 2021. 

Ook buiten de zomermaanden kan de was heel vaak op een rekje of buiten gedroogd worden. Een beetje zon en wind volstaat om de was droog te krijgen, maar misschien toch best naar het weerbericht kijken. Of droog de was binnen op een rekje.

Wassen op 30° levert zeer goede wasresultaten op.  Stel uw jarenlange gewoonten eens in vraag, doe de test en beoordeel zelf het wasresultaat. Een wasbeurt is heel wat zuiniger dan een droogbeurt.

Sinds 1 maart 2021 werd het energielabel voor wasmachines hervormd. A+, A++ of A+++ bestaat niet langer. De beste toestellen krijgen nu label B. In de toekomst zullen er nog betere toestellen komen, die dan terug een label A kunnen bekomen. 

Is strijken niet uw favoriete bezigheid, probeer dit dan tot een minimum te beperken door de droge was onmiddellijk op te plooien en de te strijken stukken apart te leggen. Een uur strijken verbruikt al snel 1,5 tot 2 kWh.

Published on: 
23-01-2018