Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
Op de EPC's die vanaf 2019 worden opgemaakt staat een label, van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend).
Het EPC toont ook de berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar).
Deze score hangt af van
Deze energiescore houdt geen rekening met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling en kan dus in de realiteit afwijken van het verbruik op uw elektriciteitsfactuur! De energiescore wordt namelijk berekend op basis van een primair energieverbruik, dat uitdrukt hoeveel fossiele brandstoffen (aardgas, stookolie of steenkool) worden gebruikt voor de gebouwinstallaties.
Voor elektrische installaties brengt dat bovendien een belangrijk bijkomend verschil met zich mee ten opzichte van het werkelijke energieverbruik omdat ook rekening wordt gehouden met de energie die verloren gaat bij de productie en het transport.
Goed om weten: U kan uw verbruikersgegevens van uw factuur op het EPC laten opnemen, zodat u potentiële kopers en huurders kan informeren over uw werkelijk verbruik.
Een factuur mag niet ouder zijn dan twee jaar voor de datum van de opmaak van het EPC en de verbruiksperiode en het energieverbruik moeten duidelijk vermeld zijn.
Op de EPC's opgemaakt vóór 2019 staat nog geen label maar enkel een kengetal (energiescore), uitgedrukt in kWh/m².
Het is immers mogelijk dat uw energiescore gewijzigd is in de tijd omdat :
Contacteer de energiedeskundige type A die het EPC van uw woning in het verleden opgesteld heeft. Voor de opmaak van uw nieuw EPC kan deze energiedeskundige type A immers heel wat gegevens van het bestaande EPC opnieuw gebruiken. Uiteraard dient hij/zij opnieuw langs te komen om de actuele toestand in kaart te brengen (eventuele verbouwingen, energiebesparende investeringen, …). Hij/zij mag hiervoor dus kosten aanrekenen.
Bij de opmaak van het EPC wordt gerekend met een standaardverbruik en een standaardklimaat dat voor alle wooneenheden hetzelfde is. Door te werken met standaarden is het mogelijk om de energiezuinigheid van verschillende woningen en appartementen te vergelijken.
De energiescore op uw EPC is dus niet bedoeld om vergeleken te worden met het werkelijke energieverbruik dat op uw energiefactuur staat. Het werkelijke energieverbruik kan immers sterk verschillen van gezin tot gezin, waardoor er geen rekening mee gehouden wordt bij de opmaak van het EPC.
De gegevens uit uw energiefactuur kunnen wel informatief op het EPC vermeld worden. Er zijn echter enkele voorwaarden. Zo mag een factuur niet ouder zijn dan twee jaar voor de datum van de opmaak van het EPC en moeten de verbruiksperiode en het energieverbruik duidelijk vermeld zijn. Voor meer informatie over de voorwaarden, raadpleeg uw energiedeskundige.
Bij de berekening van de energiescore wordt geen rekening gehouden met de kwaliteit van de uitvoering van de (werken aan de) woning, zoals
Zo kan het voorkomen dat een goed geïsoleerde woning met een goede energiescore toch vochtproblemen ondervindt.
Meer informatie over woonkwaliteit vindt u op de website van Wonen Vlaanderen. Indien u klachten heeft over de woningkwaliteit, kan u terecht bij uw gemeente.
Sinds 2009 werd de methodiek meermaals aangepast en verfijnd (2013, 2017, 2019). Deze wijzigingen aan de achterliggende berekeningen kunnen leiden tot een andere energiescore. De wijzigingen zijn nodig om de rekenmethodiek te verfijnen en af te stemmen op meerdere regelgevingen.
Deze aanpassingen aan de rekenmethodiek kunnen zowel een positieve als een negatieve impact hebben op de energiescore. We lijsten hieronder kort enkele vaak voorkomende invoerparameters op waarvan de doorrekening werd gewijzigd.
De energiescore van een woning kan ook stijgen of dalen als het gebruikte volume van de woning verandert.
Voorbeelden: