Contacteer ons
Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)
Een warmtenet is als een centraal verwarmingssysteem, maar dan voor een hele wijk of stad. Net zoals bij een centraal verwarmingssysteem wordt er centraal warmte opgewekt. Dit is typisch restwarmte, bijvoorbeeld van een afvalverbrandingsoven of een elektriciteitscentrale, die anders niet benut zou worden. Deze warmte wordt getransporteerd naar de eindgebruikers door middel van het warmtenet. Een warmtenet bestaat uit twee buizen met water, een warme toevoerleiding en een minder warme terugvoerleiding. Deze leidingen zijn geïsoleerd om de warmteverliezen te beperken.
Bron foto: wikipedia
Normaal ligt het warmtenet in de straat, samen met de andere nutsvoorzieningen. Onderstaande foto (Bron: Gawalo) toont een extreem geval waar de buizen van het warmtenet door een zolder lopen.
De foto toont mooi de aftakking van het warmtenet op de centrale verwarming van de woning. De dikke buizen links zijn het warmtenet, waarvan er afgetakt wordt richting het ‘substation’. Dit substation bevat een warmtemeter die meet hoeveel warmte de woning aftapt (de factuur wordt hierop gebaseerd). Verder bevat het substation warmtewisselaars die de warmte verdelen naar de ruimteverwarming en het sanitair warm water (de leidingen rechts op de foto).
Warmtenetten worden typisch toegepast in gebieden met een hoge warmtevraag en dichte bebouwing, zoals in een stad. Verder dient er ook een geschikte warmtebron in de buurt te zijn. Voorbeelden van bronnen zijn:
Informatie over de steun, regelgeving,... voor warmtenetten