zitwelsnor
Dat zit wel snor.

wat betekent dat voor mij?

Wanneer installeert Vlaanderen digitale meters?

De bestaande meters met draaitellers zoals u die nu kent, verdwijnen stelselmatig vanaf juli 2019. Vanaf dan worden er enkel nog digitale meters geplaatst. Tegen eind 2024 zou 80% van alle Vlaamse aansluitingen een  digitale meter moeten hebben en 100% tegen 1 juli 2029. De uitrol verloopt geleidelijk. (Ver-)bouwers en klanten met een budgetmeter komen eerst aan de beurt. Voor de rest gebeurt de uitrol straat per straat, wijk per wijk en gemeente per gemeente: of u nu zonnepanelen heeft of niet, iedereen komt tegelijk aan bod.

Lees meer over de plaatsing van uw digitale meter op www.fluvius.be

Wat kost de digitale meter mij?

De kosten van de digitale meters zitten verwerkt in de nettarieven. Kent uw gezin een gemiddeld verbruik? Dan zal u volgens de kosten-batenanalyse van de Vreg in theorie jaarlijks ongeveer 15 euro meer betalen voor elektriciteit en ongeveer 12 euro meer voor aardgas. In theorie. In de praktijk kan u met een digitale meter slimmer omspringen met uw energieverbruik, waardoor u meer zal kunnen besparen op uw energiefactuur.

Als u zelf een digitale meter vraagt, bijvoorbeeld omdat u hem graag sneller wil dan u aan de beurt bent, betaalt u ook de kosten voor de plaatsing en indienststelling van de digitale meter.  

En gaat uw digitale meter stuk? Dan is de netbeheerder verantwoordelijk voor herstellingen of voor vervanging van de defecte meter.

En voor klanten met een budgetmeter?

De kosten van de digitale meters zitten verwerkt in de nettarieven. Budgetmeterklanten moeten hier dus zelf niets voor betalen.

De digitale meter maakt de aparte, grote budgetmeter overbodig. Elke digitale meter kan in budgetmetermodus gezet worden. Digitale budgetmeters werken niet meer met oplaadkaarten, maar kunnen volledig worden beheerd via het webportaal www.mijndigitalebudgetmeter.be. Wie dat wil kan voor een oplaadbeurt nog steeds bij het OCMW of in de kantoren van Fluvius terecht.

Daarnaast geeft de digitale meter een nog beter inzicht in het energieverbruik, waardoor u uw verbruik beter in de gaten kan houden en de kosten kan drukken

Lees meer over de digitale meter voor klanten met een budgetmeter op www.fluvius.be

Zal ik nog kunnen kiezen tussen dag- en nachttarief?

Ja. Er bestaat maar één digitale meter voor elektriciteit, maar u kan kiezen tussen enkelvoudig tarief of dag-nachttarief. Beide registratiesystemen en tarieven blijven dus gewoon bestaan. De digitale meter maakt het wel eenvoudiger en goedkoper om van tarief te veranderen. Dat kan eenmalig gratis bij de plaatsing van digitale meters, en kost 8 euro nadien.

MEER WETEN?

Lees hier een antwoord op de meest voorkomende praktische vragen

Laatste update : 04/07/2019