Bestaan er gegevens over potentieel en vermogen per gemeenten?

Ja. Er is nog gigantisch veel plaats voor zonnepanelen. Vlaanderen gebruikt ongeveer 5% van het zonnepotentieel van de daken. 

U kan de evolutie in kaart en grafieken opvolgen op een andere online-tool van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap: de energiekaart.

In xlsx bestandZonnepanelen_benuttingsgraad_daken.xlsx (3.23 MB) ziet u welk potentieel de daken in uw gemeente of provincie hebben voor zonne-energie en in welke mate er al gebruik gemaakt wordt van dat potentieel.
Het potentieel is berekend op basis van de groene (ideale) dakdelen van de zonnekaart, waar de zoninstraling meer dan 1000 kWh/m²/j bedraagt. In realiteit is er ook nog potentieel op dakdelen die als 'bruikbaar' geklasseerd worden, waar de zoninstraling tussen de 800 en de 1000 kWh/m²/j bedraagt. Er werd gerekend met een zonnepaneel van ongeveer 1 m op 1,65 m en een vermogen van 290 Wp. 

Het xlsx bestandZonnepanelen_per_gemeente.xlsx (3.94 MB) geeft u zicht op de evolutie van het aantal en het geïnstalleerde (omvormers-)vermogen aan zonnepanelen in elke gemeente of provincie. De vermelde vermogens zijn omvormersvermogens (AC-vermogen).

Maandelijks publiceren wij een update van deze gegevens.

De stroomvoorspeller - nog een handige tool  van het VEKA - maakt op basis van de weersverwachtingen een inschatting van hoeveel stroom de geïnstalleerde zonnepanelen in elke gemeente en provincie vandaag en morgen kunnen opleveren. 

Published on: 
14-05-2019