Waarom een zonnekaart voor Vlaanderen?

Eén op de acht gebouwen in Vlaanderen heeft zonnepanelen of een zonneboiler. Dat is al een goed begin. Maar nog veel gebouweigenaars die een zonnig dak hebben, beseffen niet welke opportuniteit ze laten liggen. 

De zonnekaart maakt een inschatting van hoe geschikt (een gedeelte van) elk dak is voor een zonneboiler en/of zonnepanelen. Dat gebeurt op basis van de jaarlijkse zoninstraling. De hoeveelheid zoninstraling is heel plaatsgebonden en is afhankelijk van de oriëntatie, de helling en de schaduw op de verschillende delen van een dak. Hou er rekening mee dat we uit onze metingen (uitgevoerd in de periode 2013-2015, bijgevolg hebben geen informatie over meer recente gebouwen) niet kunnen afleiden of en waar er dakvensters zijn, of er al een zonne-installatie ligt en of het dak voldoende stabiel is om een installatie te dragen.

Zodra de zonnekaart 5 m² aan ‘zonnige’ oppervlakte vindt, berekenen we de gemiddelde kostprijs, de terugverdientijd en de winst die gemaakt kan worden met zonnepanelen en een zonneboiler. Het resultaat is ‘maar’ een inschatting en geeft dus geen enkele garantie.

De zonnekaart is een rekenmodel, het beslist automatisch op basis van een aantal voorgeprogrammeerde keuzes. Omdat er meer dan 2,5 miljoen daken zijn in Vlaanderen, is het onmogelijk om elk resultaat individueel na te kijken. Afwijkingen zijn dus niet uit te sluiten.  

De makers van de zonnekaart willen gebouweigenaars stimuleren om dit resultaat verder te onderzoeken. Uw (RESCert-)installateur is  specialist om deze eerste inschatting verder te verfijnen. Hij kan ter plaatse komen, uw energievraag en de installatiegrootte bespreken, een grondige schaduwanalyse maken, de optimale plaats bepalen en een correcte offerte opmaken. We raden aan om verschillende offertes te vergelijken.

Published on: 
23-04-2019